Перейти до основного вмісту

Як правильно оформити перепланування згідно із законом



Дозвіл потрібен в разі втручання в несучі конструкції/ Що змінювати можна, а що – ні. 
СПРОЩЕННЯ. Законом України №191-VIII від 12.02.2015 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)" порядок перепланування та переобладнання житлових приміщень був істотно спрощений. Були внесені зміни в ЖК, згідно з якими роботи по переобладнанню і перепланування житла, якщо вони проводяться без втручання в несучі конструкції та / або інженерні системи загального користування, не вимагають отримання дозвільних документів. Після завершення зазначених робіт введення об'єкта в експлуатацію також не потрібно.
СКЛАДНІШЕ. Але не у всіх випадках все так просто. До перепланувань, які необхідно "узаконювати", можна віднести: об'єднання квартир на одному або різних поверхах, приєднання мансарди, облаштування дверних прорізів в несучих стінах, об'єднання кімнати і лоджії, установка кухні-ніші і ін., пов'язані з порушенням капітальних конструкцій. Щоб їх "узаконити", потрібно отримати дозвільні документи на будівельні роботи та введення в експлуатацію.
ЗАЯВА. Для цього потрібно подати заяву (декларацію) встановленого зразка в двох примірниках в Дозвільний центр за місцем знаходження об'єкта перепланування. А також документи: копію паспорта; правовстановлюючі документи на об'єкт нерухомості; нотаріальні копії документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно; при наявності права спільної власності на об'єкт перепланування декларації додаються правовстановлюючі документи всіх співвласників; проект перепланування (в двох примірниках); оригінал техпаспорта об'єкта перепланування (причому техпаспорт повинен бути виготовлений не раніше одного року до моменту подачі декларації), в разі, якщо об'єкт перепланування знаходиться в будинку, який є об'єктом культурної спадщини, – дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини виконавчого органу міськради.
ЗАВЕРШЕННЯ. Після закінчення перепланування потрібно також заручитися документом, що підтверджує відповідність виконаних робіт проекту. Для цього потрібно звернутися до дозвільного органу із заявою "Про закінчення ремонтних робіт і очікуванні комісії" (складається в довільній формі). У 7-денний термін з моменту звернення дозвільний орган зобов'язаний прийняти об'єкт в експлуатацію, якщо виконані роботи у відповідності з проектом перепланування, і видати висновок про відповідність проекту.
Завершальним етапом перепланування стане те, що дозвільний центр зробить позначку про прийняття об'єкта перепланування в експлуатацію, і поставить запис в журналі прийому об'єктів перепланування в експлуатацію.
ПОРУШНИКІВ ПОКАРАЮТЬ ПО СТАТТІ
Порушення правил переобладнання або перепланування житлових приміщень тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до ст. 150 Кодексу законів про адміністративні правопорушення.
У статті зазначено: "Порушення правил користування житловими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і житлових приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об'єктів благоустрою тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 грн) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-119 грн)".
Крім того, власник, наймач (орендар) жилого будинку, житлового і нежитлового приміщення в житловому будинку, який допустив самовільне переобладнання чи перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов'язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.
У разі, якщо самовільне перепланування або переобладнання призводить до погіршення технічного стану всього будинку і порушуються права інших споживачів, ці роботи виконуються виконавцем послуг, а питання відшкодування вартості цих робіт власником, орендарем житлового будинку, житлового або нежитлового приміщення в житловому будинку вирішується в судовому порядку .

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЄСПЛ: Катування, нелюдське, таке, що принижує гідність. Поводження та покарання

1. КАТУВАННЯ Визначення Три широкі сфери заборони, зазначені у статті 3, визначаються як відмінні одна від одної, але пов’язані між собою. Як зазначала Європейська комісія з прав людини у Грецькій справі (Грецька справа, звіт Комісії від 5 листопада 1969 року, Щорічник № 12): “Цілком очевидно, що може існувати поводження, до якого застосовуються усі ці категорії, бо будь-яке катування є нелюдським і таким, що принижує гідність, видом поводження, а нелюдське поводження є також таким, що принижує гідність Щоб зрозуміти, який саме тип поведінки забороняється, і до якої з категорій його слід відносити, потрібно знати про правовий зміст кожного з термінів, зазначених у статті 3. Статтю 3 можна розбити на п’ять елементів: -           катування; -           нелюдське; -           таке, що принижує гідність; -           поводження; -           покарання. Практика ЄСПЛ Катування як юридичний термін має власний правовий зміст. Суд висловив думку, що наміром укладачі

Хто повинен ремонтувати внутрішньобудинкові мережі?

На практиці часто виникають ситуації, коли лопнув або просто протікає стояк на рівні Вашої квартири і підтоплює сусідів. Виникає питання, хто повинен платити за його ремонт та відшкодовувати збитки сусідам. Відповідь однозначна - житлова організація - ЖЕК або ОСББ на балансі яких перебуває весь будинок. Стояк відноситься до майна спільного користування, оскільки він призначений для обслуговування декількох квартир, а не лише Вашої. Згідно Закону у житловій організації з коштів, які Ви сплачуєте за утримання будинку повинен утворюватися ремонтний фонд, за рахунок якого і повинні ремонтуватися, систематично обслуговуватися внутрішньобудинкові мережі. А вже якщо прорвало трубу, яка відводиться від загального стояка для обслуговування персонально Вашої квартири, відповідальність буде покладено на ВАС. Що ж робити, якщо звернулися в ЖЕК чи ОСББ, а ремонт не виконується, оскільки посилаються на відсутність коштів. У такому випадку можна найняти спеціалістів, за власний кошт здійснити р

Довідка про невикористання права на приватизацію. Де її отримати?

п.20 ПОЛОЖЕННЯ про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян передбачено надання особою довідки з попередніх  місць  проживання  (після  1992  року)  щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду. На практиці, у звязку із неоднаковим трактуваннням Положення міськими радами різних міст постає питання: - ким видається зазначений документ - чи законною є вимога збору додаткових довідок для отримання цього документу. Ми отримали роз"яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про те, що таким документом можуть бути: - довідки органів приватизації (управління комунального майна) з попередніх місць проживання щодо невикористання права на приватизацію або - довідки Банку, що підтверджують невикористання громадянином житлових чеків для приватизації житлового фонду.